سبد خرید شما خالی است.
مواد شیمیایی زیادی در پزشکی و صنایع غذایی کاربرد دارند و مانیتول یکی از مهمترین آنهاست. این ماده حیاتی از جداره سلولها عبور نکرده و درون مایع میان بافتی باقی میماند. ماندگاری آن در خارج از ازدیاد افزایش فشار اسمز پلاسما و افزایش دفع ادرار را در پی خواهد داشت. در این مطلب از شیمی تجارت مهرآوان در مورد ماده شیمیایی مانیتول کاربرد، مزایای استفاده از آن و … اطلاعات دقیقی را در اختیار شما قرار خواهیم داد.
راهنمای صوتی D-Mannitol
توصیه میشود جهت کسب اصلاعات بیشتر درباره مانیتول به راهنمای صوتی زیر گوش فرا دهید:
درباره مانیتول – D-Mannitol
مانیتول (D-Mannitol) نوعی کربوهیدرات بوده و در دسته الکل قندی یا الکل شکری جای میگیرد. این ماده پودری شکل طعم شیرینی داشته و دهان را خنک میکند. فرمول شیمیایی این ترکیب، C6H14O6 بوده، در آب به خوبی حل میشود، انحلال آن در اتانول کم و در اتر نامحلول است. PH این الکل خنثی میباشد. در محصولاتی که به تغییرات PH حساسیت نشان میدهند، استفاده از این ترکیب می تواند مفید باشد. این ماده در تولید مواد غذایی به عنوان تثبیت کننده قند و در پزشکی به عنوان دارویی برای کاهش فشار چشم و فشار داخل جمجمه استفاده میشود.

کاربرد مانیتول
پودر مانیتول در صنایع مختلفی از جمله صنعت داروسازی، آرایشی و بهداشتی، کشاورزی و دام و طیور، غذایی، شیمیایی و … کاربرد دارد. در ادامه با کارایی این ترکیب در صنایع بیشتر آشنا خواهید شد.
کاربرد مانیتول در صنایع غذایی
Mannitol در صنایع غذایی و بستهبندی با چندین هدف مورد استفاده قرار میگیرد. اولین کاربرد این الکل قندی استفاده از آن به جای شکر است. مانیتول کالری کمی داشته و قند آن از ساکاروز کمتر میباشد. استفاده از آن سبب نوسان و افزایش قند خون در مصرف کننده نخواهد شد. همین امر آن را به یک جایگزین مناسب برای شکر در افراد دیابتی تبدیل ساخته است.
مانیتول در صنایع غذایی با هدف دیگری نیز مورد استفاده قرار میگیرد. این ترکیب برای بهبود بافت مواد خوراکی چون آدامس، شکلات و شیرینی های بدون قند مناسب است. این شیرین کننده کم کالری از خشک شدن بافت این محصولات و چسبیدن آن ها به ماشین آلات تولید و بستهبندی در کارخانه جلوگیری خواهد کرد. D-Mannitol آب و رطوبت را جذب نمیکند. به همین دلیل به عنوان مادهای برای حفظ و ارتقاء کیفیت و ماندگاری مواد غذایی بستهبندی شده نیز در صنایع غذایی مورد استفاده قرار میگیرد.

کاربرد مانیتول در پزشکی و صنعت داروسازی
D-Mannitol به دلیل داشتن خاصیت اسمزی (دیورتیک)، سبب افزایش فشار مایع بین بافتی و ازدیاد ادرار میشود. از این ترکیب در تولید داروهای مخصوص درمان کم ادراری در افراد مبتلا به نارساییهای کلیوی استفاده میشود. این ترکیب همچنین به عنوان دارویی برای درمان ادم مغزی و کاهش فشار درون جمجمه و داخل چشم پرکاربرد است. پزشکان برای بررسی عملکرد ریه در افرادی که به آسم مبتلا هستند، این ترکیب را به کار میگیرند.
مانیتول در بخش دیگری از پزشکی به عنوان حلال یا ماده پرکننده در ساخت داروهای خوراکی و تزریقی کارایی دارد؛ همچنین پایین بودن قند این ماده در مقایسه با قندهای معمولی آن را به جایگزینی مناسب برای شکر در تولید مکمل های غذایی و رژیمی تبدیل ساخته است.
ویژگی / کاربرد | توضیحات |
---|---|
خاصیت اسمزی (دیورتیک) | افزایش فشار مایع بین بافتی و ازدیاد ادرار، استفاده در درمان کم ادراری در نارساییهای کلیوی |
درمان ادم مغزی و کاهش فشار درون جمجمه | استفاده برای درمان ادم مغزی و کاهش فشار درون جمجمه و داخل چشم |
آزمایش عملکرد ریه | استفاده در بررسی عملکرد ریه در بیماران مبتلا به آسم |
حلال یا ماده پرکننده در داروها | استفاده به عنوان حلال یا ماده پرکننده در ساخت داروهای خوراکی و تزریقی |
مناسب برای مکملهای غذایی و رژیمی | جایگزینی مناسب برای شکر به دلیل پایین بودن قند آن، استفاده در تولید مکملهای غذایی و رژیمی |
کاربرد Mannitol در تولید مواد آرایشی و بهداشتی
در صنایع آرایشی و بهداشتی و در فرایند تولید کرمهای مرطوب کننده، لوسیونها، شامپوها و دیگر کرم ها از Mannitol برای حفظ سلامت، شادابی و نرمی پوست و پیشگیری از خشکی و خارش آن استفاده میشود.
دیگر کاربرد های D-Mannitol
در صنعت کشاورزی، علاوه بر استفاده از D-Mannitol که در تولید کودهای شیمیایی و حفظ تعادل اسمزی در گیاهان مؤثر است، میتوان از ترکیبات دیگری مانند ناتامایسین نیز برای افزایش مقاومت گیاهان در برابر آفات و بیماریها بهره برد. این ماده به ویژه در جلوگیری از رشد قارچها و میکروبها در محصولات کشاورزی کاربرد دارد. استفاده از این ترکیب در کشاورزی و باغداری نه تنها به حفظ رطوبت و کاهش سرعت از دست رفتن آب کمک میکند، بلکه میتواند مقاومت گیاه را در برابر استرسهای ناشی از کمآبی و خشکسالی بهبود بخشد.
منابع تهیه الکل شکری
D-Mannitol به طور طبیعی در برخی از گیاهان و قارچهای تازه، یافت شده و قابل برداشت است. از جمله این منابع طبیعی میتوان به جلبکهای قهوهای، پوست مربوط به درخت خاکستر منا و میوهها و سبزیجاتی چون زیتون، کرفس، کدو تنبل، سیب زمینی شیرین، قارچ دکمهای، هلو، گل کلم، هندوانه، پیاز و … اشاره کرد. به دلیل کم بودن مقدار این الکل قندی در طبیعت، آن را به روش بیوسنتز و سنتز صنعتی نیز تهیه و تولید میکنند. در روش بیوسنتز، Mannitol، از سنتز ارگانیسمهایی چون قارچها، باکتریها، مخمرها، گلسنگها و جلبکها به دست میآید.

مزایای استفاده از مانیتول
با توجه به کاربرد وسیعی که مانیتول دارد، وجود آن در صنایع مختلف بسیار کمک کننده خواهد بود. این ماده یک شیرین کننده کم کالری بوده و برای ورزشکاران، افراد مسن و مبتلایان به دیابت گزینه مناسبی میباشد. وجود این ماده در مواد غذایی به حفظ سلامت دندانها نیز کمک زیادی میکند. داروهای تولید شده با این الکل قندی با افزایش میزان ادرار سموم را از بدن دفع کرده، نارساییهای حاد کلیوی، فشار ناحیه درونی جمجمه و داخل چشم را برطرف میسازد.
سخن آخر
مانیتول مادهای است که در صنایع دارویی و غذایی به طور مستقیم میل میشود. به همین دلیل با سلامتی مصرف کننده ارتباط مستقیم دارد. بهتر است این الکل قندی را از یک فروشگاه معتبر و باسابقه خریداری کنید. در این صورت خریدی مطمئن، به صرفه و مطلوب را تجربه خواهید کرد. فروشگاه آنلاین شیمی تجارت مهرآوان یک مجموعه بزرگ در زمینه عرضه و فروش انواع مواد شیمیایی است که کارنامه درخشانی را در طول عمر کاری خود از رضایت مشتریان بر جای گذاشته است. زمان آن رسیده که شما نیز به کیفیت و اصالت محصولات عرضه شده در این فروشگاه اعتماد کرده و برای خرید مانیتول با آن همراه شوید.
سوالات متداول
1. آیا مانیتول به عنوان یک ماده اولیه، مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا است؟
پاسخ: بله، این ترکیب به عنوان یک ماده ایمن مورد تایید سازمان FDA می باشد. به همین دلیل استفاده از آن در صنایع غذایی، دارویی، کشاورزی و … بلامانع می باشد. البته میزان دوز مصرفی این ترکیب اهمیت داشته و مصرف بیش از حد استاندارد آن در فرد باعث ایجاد نفخ یا اسهال می شود.
2. Mannitol در کدام دسته از داروها قرار داده می شود؟
پاسخ: مانیتول در گروه دارویی دیورتیک، اسمزی قرار داده می شود. ویژگی اسمزی سبب شده که این ماده در بدن، توسط غشای سلولی جذب نشده و با ماندن در مایع میان بافتی باعث افزایش فشار اسمزی پلاسما و تولید ادرار شود.
